Blogger vietnamez arestat

arestatVietnam a arestat un blogger proeminent din opozitie pentru 15 luni, acuzandu-l de abuzul libertatilor democratice cu posturile sale de pe blog impotriva guvernului.

Pham Viet Dao, fiind in varsta de 62 de ani, a fost arestat in Iunie 2013, pentru ca a postat cateva articole impotriva liderilor Vietnamezi. Autoritatile l-au acuzat pe Dao, un fost oficial al Ministrului de Cultura si membru al asociatiei scriitorilor vietnamezi, cu crima de abuzarea libertatilor democratice pentru a incalca interesele statului. Judecatorul Ngo Tu Hoc l-a gasit vinovat intr-un proces de doua ore care a avut loc in Hanoi, miercuri, potrivit multiplelor rapoarte de stiri.

Hoc a spus ca actele inculpatului sunt periculoase pentru societate, cauzand anxietate asupra publicului si reducand increderea oamenilor in conducerea partidului si statului. Procesul lui Dao, vine dupa doua saptamani dupa ce alt blogger si jurnalist al opozitiei, Truong Duy Nhat, a fost condamnat la doi ani de inchisoare pe aceiasi condamnare.

Madeline Earp, un cercetator care e specializat in tarile Asiatice la grupul de avocati al drepturilor omului Freedom House, a sustinut ca folosirea articolului 258 din codul penal care criminalizeaza abuzul libertatilor democratice pentru a incalca interesele statului este oarecum noua.

Aceste condamnari arata ca Vietnam este ingrijorata despre cetatenii sai folosind internetul pentru a incalca monopolitatea guvernului la informatie. Alte organizatii ce privesc drepturile omului si libertatile internetului condamna condamnarea lui Dao ca fiind un abuz de putere si un precedent periculos impotriva libertatii de exprimare.

Brad Adams, drectorul Asiei ale Drepturilor Omului sustine ca, singura crima a lui Pham Viet Dao a fost sa foloseasca internetul pentru a-si exprima opinia impartita de multi Vietnamezi, dinauntrul si din afara guvernului.

In Vietnam 34 de bloggeri sunt acum in spatele gratiilor potrivit „Reporter without Borders”, fiind cel mai mare numar din Asia, dupa China. Va puteti imagina cati dintre noi bloggeri am fi arestati daca s-ar aplica o astfel de politica si in Romania?