asigurare auto
asigurare auto

Asigurarea RCA – o mare problema pentru persoanele tinere

In contextul scumpirilor la combustibili, energie, taxe si impozite, vestile nu sunt prea bune nici pentru soferi. Politele de asigurare RCA s-au scumpit in unele cazuri cu pana la 60 la suta comparativ cu inceputul anului. Companii de asigurari care erau considerate acceptabile la nivelul anului trecut au majorat tarifele brusc, pentru toti asiguratii.

Vestea mai proasta vine pentru proprietarii auto cu varsta pana in 30 ani. Aceasta grupa de varsta, intre 18-30 ani, este considerata cea mai riscanta pentru calculul primei de asigurare. Alti factori care influenteaza tariful tin de vechimea masinii, de capacitatea cilindrica, puterea motorului si masa totala maxima autorizata  in cazul vehiculelor de peste 3,5 tone. Un alt factor foarte important in calculul primei de asigurare il reprezinta istoricul daunelor inregistrate, incidentele auto ajungand sa dubleze sau chiar sa tripleze in unele cazuri cuantumul primei.

Chiar si cu un istoric curat al daunelor, proprietarii cu varste pana in 30 de ani au constatat majorarea tarifelor. Ca si comparatie, un tanar in varsta de 29 de ani care urma sa inmatriculeze un autovehicul a ales sa mai astepte cateva luni, pana la implinirea varstei de 30 de ani. Daca la 29 ani ajungea sa plateasca in jur de 400 de lei pentru o polita RCA pe 6 luni, dupa implinirea varstei de 30 de ani tariful a ajuns in jurul sumei de 250 lei.

Aceasta scumpire afecteaza insa nu numai tinerii. Soferi cu experienta de peste 5 sau 10 ani de zile au constatat majorari ale politelor, desi nu au avut inregistrate incidente. In mod normal, daca nu se inregistreaza daune, asiguratorii ofera o reducere, undeva intre 10-20 procente. Astfel polita RCA ar trebui sa coste mai putin decat cea anterioara, insa acesta ar fi un caz ideal. Se intampla si ca reducerea obtinuta in urma unui istoric curat al daunelor sa se compenseze cu majorarea de tarif si astfel pretul politei RCA sa ramana apropiat celui platit anterior, insa in cele mai multe cazuri tarifele s-au majorat.

Preturile mici oferite pentru a atrage clientii in trecut au fost acum majorate, iar clientii care preferau companii ce ofereau polite ieftine dar nu sustineau din punct de vedere al decontarii daunelor, aleg acum alte companii, considerate a fi mai serioase din acest punct de vedere.