Ce intrebari trebuie sa iti pui inainte de a angaja prima persoana

Ce intrebari trebuie sa iti pui inainte de a angaja prima persoana

Decizia de a angaja este una dificila pentru toti antreprenorii, dar mai ales pentru freelanceri care vor sa isi mentina afacerea profitabila. Fara indoiala a lucra pe cont propriu prezinta multe avantaje. Iti poti face programul cum vrei, fara sa ai grija de a mentine si pe altcineva ocupat.

Te-ai gandit insa din ce in cel mai mult sa angajezi pe cineva ca sa te ajute. Este insa timpul potrivit? Va fi noul angajat de ajutor pentru cresterea afacerii sau va aduce doar o paguba in buget si timpul alocat? Este destul de dificil sa stii cu siguranta cum vor evolua lucrurile, insa foarte important este sa ai raspuns la cateva intrebari inainte de a lua o decizie.

1. De ce vrei sa angajezi pe cineva?

Desigur, esti prins pana peste cap cu munca, stai peste 12 ore zilnic de cand te stii, totusi acesta nu este un motiv suficient pentru a angaja pe cineva. Gandeste-te ce incerci sa realizezi prin aceasta angajare. Ai nevoie de un asistent care sa iti preia munca mai solicitanta pentru ca tu sa te poti concentra pe modalitati noi de a realiza venituri? Cauti expertiza pentru a-ti extinde oferta? Ce te astepti sa faca acest nou angajat pentru a aduce un plus de valoare afacerii? Nu poti justifica acel cost ce vine cu un nou angajat decat daca ai bine trasate beneficiile ce le va oferi.

2. Exista o cantitate suficienta de munca pe care sa o faca? Ultimul lucru pe care il doresti este ca dupa un timp sa nu mai stii ce sa ii dai de lucru angajatului.

3. Cunoaste-ti responsabilitatile legale de a avea pe cineva angajat. Implicatiile sunt multe, insa odata ce ai finalizat procesul pentru primul angajat, pentru urmatorii procedurile iti vor parea mai usoare.

4. Ultimul dar nu cel din urma aspect este cunoasterea costului total pe care il va reprezenta acest nou angajat. Costul se extinde mai mult decat simpla plata a salariului, vor fi de achitat si contributiile la asigurari sociale, fond de somaj si altele.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *