somn
somn

Cat poti sa rezisti fara sa dormi

Sunt unele persoane care pot sa functioneze foarte bine si cu odihna mai putina, sunt in schimb altele care fara 7-8 ore de somn pe noapte nu reusesc sa ramana in normal.

Somnul este foarte important pentru repararea si remedierea oboselii acumulate pe intreg parcursul zilei. Toate functiile indeplinite de organism il epuizeaza, iar daca nu este acordat acel repaos atat mintii cat si corpului, efectele secundare nu intarzie sa isi faca aparitia. Incepe ca un proces simplu, care treptat se agraveaza dupa cum urmeaza.

  • Este afectat in principal sistemul imunitar, care este slabit si face organismul predispus la boli.
  • Apare incapacitatea de concentrare asupra muncii, ceea ce afecteaza eficienta si productivitatea.
  • Persoana afectata este predispusa la iritabilitate, furie sau depresie datorata privarii de odihna.
  • Metabolismul si alte functii sunt afectate, ducand la aparitia diverselor probleme precum cresteri in greutate, acnee si multe altele.

Cat timp poti supravietui fara sa dormi

Au fost inregistrate cateva recorduri mondiale stabilite de persoane care au rezistat fara sa doarma timp indelungat. Unii au folosit metode artificiale precum stimulente si medicamente, altii au mers pe calea naturala. In anul 1963 a fost stabilit un record de 11 zile fara somn, de catre Randy Gardner. Fara masuri artificiale utilizate, acesta a experimentat pe aceasta perioada si schimbari comportamentale, lipsa de concentrare, pierderi de memorie si chiar halucinatii.

Acestea sunt doar cateva dintre efecte. O persoana nu poate sa ramana treaza pana in punctul in care poate muri, in acel moment devine inconstienta. Creierul este afectat posibil cu caracter permanent. Au existat cazuri in care unii oameni au stat 18 zile fara sa doarma, insa la fiecare dintre ele sanatatea a avut de suferit.

Asadar, chiar daca nu exista un raspuns concret asupra perioadei exacte de timp necesare pentru odihna, intrucat capacitatea fiecarei persoane este subiectiva, mai mult decat sigur privarea de odihna are efecte secundare serioase asupra sanatatii fiecarei persoane ce incearca acest lucru pentru a vedea cat poate sa reziste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*