gust
gust

Cauzele pierderii gustului

O pierdere temporara a gustului datorata unei raceli sau unei gripe nu este un lucru neobisnuit. Pe langa acestea doua, mai exista si alte cauze pentru aceasta conditie.

Iti poti imagina cum este pierderea gustului? Poate fi foarte frustranta, iti poti pierde interesul pentru mancare, poate veni alaturata de pierderea mirosului. O astfel de conditie este destul de comuna in randul oamenilor mai in varsta, este un proces normal in conditiile imbatranirii. Cu toate acestea, si persoane mai tinere sufera uneori de aceasta conditie.

Pierderea gustului se poate manifesta in diferite forme. Conditia poate afecta persoana in sensul ca aceasta nu detecteaza absolut nici un gust, unii pot pierde abilitatea de a sesiza anumite gusturi precum dulce sau sarat, iar in alte cazuri persoanele afectate simt un gust strain in gura fara nici un motiv. Aceste afectiuni pot sa apara cumulat cu pierderea mirosului, intrucat cele doua simturi sunt interconectate. Iata in continuare cateva din cele mai intalnite cauze ale pierderii gustului.

  • Pierderea gustului se petrece adesea in cazul unor afectiuni medicale precum raceala, probleme ale dintilor si gingiilor, alergii, afectiuni ale urechilor, probleme respiratorii, nazale sau cu sinusurile, polipi, Alzheimer, Parkinson, infectii ale glandelor salivare etc.
  • Pierderea simtului gustului include ca si cauza deficienta anumitor vitamine si minerale precum vitamina B12 sau zinc
  • Infectiile fungice ale limbii pot fi si ele cauze ale pierderii gustului.
  • Problemele si infectiile la nivelul urechii mijlocii pot uneori sa afecteze simtul gustului, intrucat unul din nervii principali ce conecteaza papilele gustative cu creierul trece prin urechea mijlocie.
  • Pierderea gustului poate fi si cauza a fumatului, expunerii la poluanti, medicatie, terapie cu radiatii, o igiena orala necorespunzatoare sau probleme dentare.
  • Inaintarea in varsta este una din cauzele obisnuite ale pierderii gustului. Se crede ca odata cu imbatranirea se deterioreaza si nervii care controleaza senzatiile gustului si mirosului.

Daca unele din cauzele pierderii gustului pot avea efect reversibil, altele duc la pierderea permanenta a acestui simt. Daca apare aceasta problema, trebuie consultat un medic, pentru ca viata fara simtul mirosului sau gustului poate fi foarte neplacuta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*