greseli

Identifica-ti greselile si invata din ele

A invata din greseli este posibil numai atunci cand le constientizezi, cand le identifici si le accepti. Oricine face greseli in viata, foarte important este insa sa invatam din ele.

Primul si cel mai important pas este sa identifici si sa realizezi faptul ca ai facut o greseala. Adesea tindem sa dam vina pe altcineva sau pe altceva, cautam circumstante atenuante – cum s-ar spune – in loc sa recunoastem pur si simplu ca am luat o decizie gresita, intentionata sau involuntara.

Recunoasterea greselii merge mana in mana cu asumarea responsabilitatii pentru aceasta. Cand nu ne asumam consecintele propriilor fapte ajungem sa dam vina pe situatie sau pe alte persoane pentru a ne justifica actiunile. Acest lucru il facem insa doar pentru propriul ego. De cele mai multe ori este mult mai simplu sa recunosti: „Da, am gresit!” decat sa tot cauti justificari si sa ramai in negare.

Ok, ai gresit, ai recunoscut asta, ti-ai asumat raspunderea. Urmatorul pas de facut este sa nu mai repeti aceleasi greseli. Lucruri pe care le-ai patit in trecut si care ti-au dat niste lectii nu trebuiesc repetate. O greseala care este repetata de mai multe ori nu mai este greseala, devine o alegere si atunci e vorba de altceva.

Odata ce ai invatat si sa nu mai repeti aceleasi greseli, implementeaza, pune in aplicare ceea ce ai invatat. Acesta este un simplu semn ca progresezi. Incearca tot timpul abordari noi, schimba modelul comportamental dupa care te-ai ghidat inainte de a comite greseala.

Cand faci o introspectie si iti analizezi deciziile pentru a nu mai repeta greselile pe care le-ai facut, este de asemenea foarte important sa fii atent si la ceea ce se petrece in jur. Chiar daca este foarte important sa inveti din propriile greseli, mai recomandat este sa nu le comiti si sa inveti din greselile celorlalti.

In termeni mai simpli, daca vrei ca greselile pe care le-ai facut sa reprezinte temelia, bazele catre succes, este esential sa iti schimbi atitudinea negativa si ideile despre greseli. Odata ce ai descoperit acest curaj, vei deveni mai increzator si te vei concentra mai mult pe experienta pe care o obtii decat sa te cramponezi si sa iti fie frica sa iei vreo decizie.