De ce au loc iluziile optice? Cum functioneaza? Acestea sunt intrebari la care multi dintre noi nu reusim sa gasim un raspuns de cele mai multe ori.
Explicatia precum ca exista si ceva magie implicata este in parte adevarata. Da, iluziile optice reprezinta o manifestare a puterilor magice ale naturii. Au insa in spate si o explicatie stiintifica.
Unul din motivele logice pentru care isi fac aparitia iluziile optice este modul de interpretare al fiecaruia. O eroare in estimarea distantelor sau profunzimii creaza adesea aceste iluzii optice. Daca obiectele in culori contrastante sunt plasate unul langa celalalt, dupa o focalizare intensa ochii pot sa confunde o culoare cu cealalta. Diferite culor absorb o cantitate diferita de lumina, iar in acest fel perceptia este afectata. Obiectele in culor diferite sunt vazute intr-un alt fel de ochiul uman, ducand la iluziile optice pe care le cunoaste toata lumea.
Principiul formarii imaginii unui obiect pe retina sta la baza explicatiei despre cum se formeaza iluziile optice. Cand un obiect reflecta lumina ce cade pe el, ochiul formeaza pe retina o imagine micsorata si inversata a acestuia. Creierul interpreteaza aceasta imagine si ii confera o semnificatie. Structura si functionarea sistemului vizual si al ochilor reprezinta una din cele mai importante cauze a formarii iluziilor optice.
Ochii pot sa prezinte si anormalitati, precum astigmatism sau miopie. Lentilele au de asemenea dioptrii si afecteaza modul cum sunt vizualizate formele si cromatica. Aceste fenomene sunt responsabile pentru formarea iluziilor optice. Evaluarea directiei si distantelor nu este una corecta, cand ochii sunt inchisi si este perfect normal pentru ochiul uman sa perceapa distantele verticale ca fiind mai mari fata de cele orizontale, chiar daca in fapt sunt aceleasi. Din toate aceste motive iluziile optice se petrec, de cele mai multe ori pentru un motiv simplu: nu stim intotdeauna ce vedem, insa tindem tot timpul sa vedem ceea ce cunoastem, stim deja.
Lasă un răspuns