bec cu led

Viitorul in tehnologia iluminatului

Peste tot pe unde mergem, pe strada, in institutii, in mall-uri, magazine si hipermarketuri vedem din ce in ce mai mult schimbarea in ceea ce priveste solutia aleasa pentru iluminat. O adevarata revolutie are loc in momentul de fata in acest domeniu.

Becul cu incandescenta inventat de Edison si neoanele – tuburi sau lampi fluorescente – ajung sa fie in momentul de fata tot mai putin cautate. Noile vedete in ceea ce priveste iluminatul sunt reprezentate de led-uri. Abrevierea de led provine de la „light emitting diode” – dioda emitatoare de lumina. Daca initial erau folosite doar pentru diverse aparate si instalatii electronice, in momentul de fata sunt considerate o solutie extrem de fiabila in ceea ce priveste iluminatul. In cativa ani este posibil ca sursele traditionale de iluminat – becuri cu incandescenta, becuri halogen sau tuburile fluorescente sa dispara in totalitate.

Avantajele pe care le prezinta tehnologia led sunt foarte numeroase. In primul rand un beneficiu este dat de economia la electricitate. Un bec cu led are un consum cu pana la 90% mai redus fata de un bec cu incandescenta. In acest fel factura la energie electrica poate fi redusa de 10 ori.

Durabilitatea este o alta caracteristica importanta a iluminatului cu led. Ledurile sunt mult mai rezistente, se ard mult mai greu si se comporta mult mai bine la vibratii si socuri mecanice.

Avantajul consumului redus si rezistentei este completat si de faptul ca lumina emisa este sanatoasa pentru ochi si pentru mediu, nu emite ultraviolete iar becul cu led nu se incalzeste precum un bec cu incandescenta.

Toate aceste caracteristici confera becurilor cu led o durata de viata net superioara altor surse de iluminat. Se poate ajunge chiar la o durata de peste 50.000 ore – ceea ce inseamna peste 6 ani de functionare continua. Lumina emisa este una fiziologica, are proprietatea de a calma psihicul si de asemenea aceste surse de iluminat cu led sunt nepoluante, nu afecteaza mediul in nici un fel.

Poate ca singurul neajuns ar fi faptul ca aceasta tehnologie vine la un pret putin mai ridicat. Se pot gasi insa si becuri cu led la pret bun si tinand cont de durata lor extinsa de utilizare, rata de defectare extrem de redusa si consumul extrem de redus de energie, investitia in aceasta tehnologie pentru iluminat cu siguranta se merita.

Viitorul este aici si indiferent de unde se impune nevoia de iluminat, fie ca e vorba de locuinta personala, birouri, baruri, cluburi, magazine, cladiri, parcari sau altele, tehnologia led reprezinta alegerea ideala.