recrutare online
recrutare online

Dezavantajele recrutarii online

Varianta recrutarii online a devenit tot mai cautata de diverse companii si organizatii. Sunt insa si cateva neajunsuri asociate cu aceasta forma de recrutare. Se economiseste, desigur, mult timp si bani prin aceasta metoda, pe langa simplul fapt ca asigura o expunere foarte buna a ofertelor companiei. Principalele neajunsuri ale acestui sistem de recrutare incercam sa le enumeram in continuare.

  • O mare parte a intregului proces nu implica nici un contact direct intre angajat si angajator. Aceasta lipsa de comunicare directa poate duce la confuzie si ambiguitate.
  • Adesea cei ce aplica online sunt foarte numerosi, astfel gestionarea unui numar extrem de mare de CV-uri este o provocare pentru departamentul HR. Trebuie analizat fiecare candidat in parte, cu ceea ce poate sa ofere, iar un volum mare de CV-uri inseamna extrem de multa munca, ceea ce poate afecta si procesul de selectie la un moment dat.
  • Exista o serie de joburi specializate care au absoluta nevoie de intalniri directe ale candidatului cu angajatorul. O pozitie de management, spre exemplu,. necesita un interviu direct si nu unul online.
  • Recrutarea online nu tine cont de factorii geografici ce pot sa dauneze la un moment dat. Poate ca din celalalt capat al tarii se gaseste un potential angajat, este chemat la interviu si se dovedeste a nu fi potrivit. Se pierde astfel timp si bani: timpul cu interviul si banii cu decontarea cheltuielii cu transportul candidatului la interviu.
  • Sistemul recrutarii online aduce nemultumire candidatilor care nu sunt alesi. Acestia pot sa afecteze ulterior imaginea companiei, prin denigrarea imaginii acesteia intr-un fel sau altul. Poate ca nu au primit un raspuns bun, nu le-au fost explicate motivele pentru care nu au fost alesi, in consecinta se hotarasc sa vorbeasca de rau firma si asta nu poate fi considerat un lucru bun.

Cu toate aceste neajunsuri, in conditiile in care se doreste o recrutare fara costuri prea mari, din surse diverse si o expunere cat mai larga la public a postului sau posturilor scoase la concurs, recrutarea online se dovedeste a fi varianta optima.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*