Cum sa-ti intretii corect masina

4cars.roAutoturismul proprietate personala trebuie ingrijit pentru a putea fi folosit pe o perioada indelungata. Pentru ca starea masinii sa fie mentinuta in conditii optime, trebuie acordat atentie periodic unor detalii ce pentru unii soferi pot sa para neimportante. Daca a fost efectuata inspectia tehnica periodica, asta nu inseamna ca pentru doi ani de zile – cat este valabil ITP-ul pentru autoturisme – masina va functiona perfect fara nici o intretinere.

Nici o problema nu poate fi ignorata, indiferent de natura sa. De la cosmetica auto si pana la reparatii in service-uri, totul trebuie mentinut in conditii perfecte de functionare.

Blocul de lumini trebuie verificat periodic. Fie in propriul garaj, fie la un service, trebuie verificata intensitatea luminii si geometria directiei. In cazul in care unul din becuri arde mai slab, nu trebuie ezitat, ci inlocuit.

Presiunea anvelopelor trebuie verificata saptamanal sau cel putin o data pe luna. Nu trebuie uitata nici roata de rezerva, pentru ca in cazul unei avarii sau explozii de cauciuc sa nu ramaneti in pana si fara alte optiuni de deplasare.

Periodic mai trebuiesc verificate si lichidul de parbriz, lichidul de frana, uleiul si toate celelalte. Nu trebuie sa asteptati activarea senzorilor care aprind becurile prin bord pentru a le inlocui.

In special inainte de inceperea sezonului ploios sau rece, trebuie verificate atent si stergatoarele. Nu iti doresti ca in momentul in care actionezi stergatoarele murdaria sa fie intinsa pe tot parbrizul sau sa nu poti dezgheta rapid parbrizul din cauza stergatoarelor ineficiente.

Schimbul de ulei este un alt aspect ce nu trebuie neglijat. Cartea tehnica a masinii mentioneaza de obicei intervalul la care uleiul trebuie schimbat, insa acest interval de kilometri parcursi cu un schimb de ulei poate sa difere in functie de stilul de condus, greutatea masinii, tipul de drum pe care se ruleaza dar si alti factori. Chiar daca specificatiile producatorului ori cartea tehnica spun ca uleiul trebuie schimbat la 10000 km, unii specialisti recomanda ca schimbul de ulei sa se faca in unele cazuri chiar si la fiecare 5000 km parcursi.

Bateria masinii este un alt aspect de care trebuie tinut cont. Nu iti doresti ca plecand la drum lung sa te trezesti ca ai ramas fara baterie, astfel trebuie verificata periodic starea sa de incarcare.

Interiorul trebuie de asemenea intretinut corespunzator. Nu numai ca se va pastra un aspect ingrijit al masinii, ci se va pastra si acel nivel de confort dorit. Tinand cont de toate aceste aspecte vei reusi sa intretii corect autoturismul proprietate personala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*