Criza din Ucraina

al 3-lea Razboi MondialPoate fi criza din Ucraina, cel de-al 2-lea Razboi Rece? Sau mai rau : Inceputul celui de-al 3-lea razboi Mondial?

Acesta poate fi o incaierare a rivalitatilor vechiului Razboi Rece, si unii cred ca e inceputul unui nou Razboi Rece. Acesta este unul dintre cel mai serios test pentru aliante de cand Razboiul Rece s-a terminat.

Dar adevarul este ca Rusia este intr-o aliniere diferita decat a fost la jumatatea secolului 20, si duce lipsa de avantajul care i-a facut pe Americani sa se uite la actualitati pentru reportajele de seara ale amenintarii suburbiei cu rachete.

Lumea nu mai este impartita in 2 exclusivi mutuali si sisteme ostile, politice si economice, un vest capitalist si un est comunist.

Dupa prabusirea sistemului Soviet, Rusia s-a alaturat ordinului capitalist global. Sistemele financiare, de afaceri si sociale ale Rusie si ale Vestului sunt acum adanc interconectate. O noua lupta est-vest este luptata astazi pe un teren diferit fata de cel al Razboiului Rece si sub diferite reguli.

In cadrul emisiunii „Face the Nation” realizata de CBS pe 2 Martie, secretarul de stat John Kerry si-a facut partea, reasigurand telespectatorii ca acum nu mai este acelasi lucru ca in trecut.

El spune ca nu incearca sa faca asta o batalie intre Est si Vest, nu vor sa incerce sa faca din asta un Razboi Rece, ei spera sa poata rezolva asta potrivit standardelor secolului 21. Sincer, standardelor lui G-8. Daca Rusia vrea sa fie o tara G-8, trebuie sa se comporte ca atare.

Cat despre startul celui de-al 3-lea Razboi Mondial ? Primul Razboi Mondial si al 2-lea Razboi Mondial, au inceput in cadrul unor dispute mai mici, asa ca ne putem astepta la orice de la viitor.

Sa speram ca aceasta situatie nu se va agrava si nu se va ajunge la un alt Razboi Rece sau la cel de al 3-lea Razboi Mondial, fiindca nu stim ce se va intampla cu Romani intr-o astfel de situatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*