scoici

Ce nu stiai despre scoici

scoiciIn momentul in care te plimbi pe plaja atunci cand ajungi la mare, poti sa porti o discutie interesanta despre scoicile care le gasesti pe plaja. Biologistul marin Helen Scale sustine ca exista o multime de lucruri interesante despre scoici pe care oamenii nu le stiu.

Uimeste-ti pritenii in aceasta vara cu cunostintele noi despre scoici

Molustele au o singura carapace. Molustele folosesc carbonat de calciu si protenine, care sunt secretate de mantiile lor pentru a-si construi cochiliile. Pe masura ce o molusca creste, la fel se intampla si cu scheletul sau. Sunt printre putinele animale de pe pamant care isi plimba constant aceeasi armura a corpului inca de cand sunt mici. In fiecare zi, cochilia molustelor se extinde incet, facand loc micii vietati de a creste in interiorul sau.

Cele mai multe cochilii se deschid catre dreapta. Cu toate ca exista o multime de specii cu cochilii care sunt sinistrale sau care se deschid spre stanga, noua din 10 sunt dextrale, ceea ce inseamna ca se deschid catre dreapta. Din cauza faptului ca sunt atat de rare, colectionarii de scoici devin innebuniti dupa speciile sinistrale, atat de innebuniti incat, de-a lungul anilor, meseriile clandestine au evoluat in comercializarea de scoici false.

Modelele de pe scoici nu sunt aleatorii. Studiile realizate recent sugereaza ca modelele si culorile de pe suprafata scoicilor nu sunt aleatorii, ci sunt puncte de „inregistrare” care arata ca scoicile au fost supuse unei selectii naturale si au reusit sa evolueze pe masura ce timpul a trecut. Cu alte cuvinte, molustele pot folosi aceste modele pentru a-si da seama cum sa continue in dezvoltarea cochiliei. Oamenii de stiinta inca nu sunt siguri ce fel de pigmenti folosesc molustele.

Una din cele mai vechi colectii de scoici a fost gasita la Pompeii. Colectia a resusit sa se pastreze in urma eruptiei Vezuviului din anul 79 A. D. iar expertii au constat ca scoicile care au venit din diferite ape, cu siguranta la fel de departe cum e Marea Rosie, par a fi mentinute destul de bine, insa motivul nu este inca asa de bine cunoscut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*