Cartusele laser vs. cartusele inkjet

Clasicele imprimante si multifunctionale lucreaza dupa doua tehnologii diferite, dar cu rezultate asemanatoare, si anume laserjet respectiv inkjet. Ambele tehnologii au atat calitati cat si defecte, acestea urmand sa fie enumerate mai jos:

Din ce sunt realizate si cum functioneaza:

Cartusele laserjet sunt realizate din niste prafuri speciale care un compozitie diversi polimeri plastici si alte substante. Cu alte cuvinte cerneala este una solida, ci nu lichida. Imprimarea se face pe hartie prin diverse metode care lucreaza cu proprietatile magnetice ale acestor prafuri si cu proprietatile termice, in acest fel este aplicat primul strat pentru forma, iar imediat vine al doilea strat care intareste culoarea si intipareste caracterele pentru totdeauna pe hartie.

Cartusele inkjet sunt cartuse umplute cu cerneluri. Aceasta cerneala este mult mai buna decat cele folosite pentru scrisul de mana sau pentru picturi. Totodata aceasta cerneala este realizata in asa fel incat sa se usuce mult mai repede pentru a ajuta la imprimare.

Viteza de printing:

La cartusele laser viteza este una foarte buna, avand un randament mare la printare , aproximativ 30 de foi pe minut la o imprimanta din clasa de mijloc. Datorita felului in care se printeaza cu aceste cartuse, imprimarea se poate realiza intr-o maniera foarte rapida.

Deoarece la cartusele inkjet se foloseste o cerneala lichida, viteza este  mai scazuta decat in cazul imprimantelor laser, deoarece timpul in care se usuca cerneala este mai mare.

Durata de viata:

Cartusele toner au o durata de viata foarte mare, tinand in jur de 6 luni chiar si un an in functie de cat de des sunt utilizate. Acestea au un pret destul de ridicat. Cu toate acestea este recomandat sa fie cumparate mereu cartuse originale, deoarece acestea sunt produse sub licenta si respecta toate normele de protectie.

Cartusele cu cerneala au o durata de viata semnficiativ mai mica decat la cele laser, hartia cerand o cantitate mare de cerneala pentru tiparire.

In cazul ambelor tipuri de cartuse se recomanda folosirea moderata a imprimantelor, asa incat imprimanta sa nu fie lasata un timp indelungat nefolosita, deoarece in acest fel cartusele se vor intari si usca, si nu vor mai fi bune de folosit.

Calitatea la printarea imaginilor:

In acest domeniu cartusele laser pierd in fata celor inkjet. Imprimantele cu cerneala pot reda mult mai multe culori decat cele laser si pot realiza culori foarte spectaculoase pe hartie fotografica. Cu toate acestea exista astazi si imprimante laser cu diverse aplicatii care imbunatatesc calitativ imaginile printate cu tehnologia laser.

Pretul :

Pretul cartuselor laser este deobicei mai mare decat cel al cartuselor inkjet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*