lider

Calitatile unui lider

O definitie mai neobisnuita a unui lider ar descrie aceasta persoana ca si una fara temeri, intuitiva, impulsiva, agresiva, de incredere, concentrata pe obiective si lista de atribute si abilitati poate continua. Toate aceste caracteristici pot sau nu sa fie gasite la o persoana. Cu toate acestea, toate contribuie la ceea ce inseamna sa fii un bun lider.

Dezbaterea continua inca: a fi lider este o calitate innascuta sau poate fi cultivata? Parerile sunt impartite si aici – unii spun ca trebuie sa ai in firea ta natura de lider pentru a putea reusi, altii sunt de acord ca unele lucruri pot fi invatate. Adevarul este undeva pe la mijloc: exista posibilitatea de a invata sa fii un bun lider, insa implica mult efort si perseverenta pentru a ajunge la taria de caracter necesara.

Cum lista de abilitati ale unui lider pare uneori nesfarsita, enumeram cateva dintre acestea. Pe un loc principal se situeaza comunicarea – cheia succesului pentru un lider adevarat. Chiar daca sunt inglobate intr-o persoana toate calitatile necesare, fara o abilitate de a comunica eficient devin anulate.

Un lider emana incredere in tot ceea ce face. O insufla si angajatilor, care devin mai motivati astfel. Au puterea de a convinge pe oricine ca obiective aparent imposibile sunt realizabile si inca destul de usor.

Viziunea este ceva ce orice lider trebuie sa aiba. Acest lucru este de foarte mare ajutor, intrucat un bun lider anticipeaza si gandeste in perspectiva cu privire la deciziile luate si directiile de urmat pentru indeplinirea obiectivelor.

Luarea deciziilor – desi exista o serie intreaga de sfatuitori si analisti care ajuta liderii cu informatiile necesare, puterea de a lua decizia potrivita sta numai in mana lor. Aceasta abilitate de a lua decizii chiar si in situatii in care ambele variante sunt negative este ceea ce defineste un lider eficient.

Consistenta, perseverenta, abilitatea de a asculta, rabdarea dar si modul pozitiv in care abordeaza criticile sunt alte virtuti ce un lider trebuie sa le indeplineasca. Poate ca pare imposibil, insa o simpla discutie cu un lider adevarat va va convinge de toate aceste calitati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*