tinerii-si-banii

Ce nu stiu tinerii despre bani?

Proaspat absolvent al studiilor universitare, un student inseamna o persoana tanara, rebela si, deoadata, libera. Insa, acesta este momentul in care absolventii trebuie sa se puna pe picioare si sa isi intretina singuri viata, astfel ca de foarte multe ori vor ajunge sa spuna ca le este dor de anii de facultate.

Pe de alta parte, atunci cand se castiga primul salariu, absolventul il cheltuieste pe nimicuri: in fond, traim intr-o lume corporatista si avem nevoie de a avea un aspect profesional si personal. In timp ce tineretea ne face sa nu avem griji de moment, ajungem la un moment dat in viata cand ne intrebam ce-am facut in ultimii 10 de din viata. Astfel, trebuie sa invatam cateva lucruri elementare despre bani, asupra carora sa reflectam, astfel incat sa nu regretam peste scurt timp.

Stabileste-ti un plan de economii

Stabileste-ti obiective pe termen scurt- Iti mai aduci aminte acele interviuri de job-uri unde angajatorul te intreba cum te vezi peste 5 ani? Poate ti se pare o prostie, insa trebuie sa te gandesti serios la un raspuns. Poate ca te vezi intr-o excursie in Europa peste 5 ani sau poate ca iti inchipui ca te casatoresti; indiferent de natura obiectivului, trebuie sa incepi sa pui ceva bani deoparte din salariul lunar. Nu trebuie sa iti fie frica sa investesti bani in lucruri care te vor ajuta sa iti indeplinesti visul. Investeste destept, iar pusculita ta va deveni din ce in ce mai mare, in functie de economiile care le vei pune deoparte in fiecare zi.

Gestioneaza-ti finantele si nu uita de plata facturilor. Nu prea ai cum sa eviti o factura- un memento lunar care isi aminteste ca trebuie sa iti platesti viata. Exista imprumuturi pentru studenti, plati auto, asigurari, utilitati si multe altele, care reprezinta costuri lunare pe care trebuie sa le suporti in fiecare luna. Nu e nevoie sa iti platesti toate facturile deodata, ci trebuie sa le iei pe rand: astfel, prioritate au cele care iti pot afecta viitorul, in special ipoteci, asigurare, imprumuturi bancare.

Oamenii tineri au tendinta sa cheltuiasca foarte multi bani pe lucruri fara sens. Fiecare noapte este tratata ca o noapte de weekend iar banii sunt cheltuiti pe bere sau pizza. Pe masura ce imbatranim, incepem sa realizam ca trebuie sa ne gestionam mai bine modul in care ne-am cheltuit banii in tinerete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*