Poate ca stiati sau poate ca nu, dar exista o multime de superstitii legate de sare. Dintotdeauna sarea a avut un rol principal in superstitii, existand nenumarate astfel de credinte, de multe ori ilare.
Cine nu a auzit ca este un semn de ghinion major daca ai varsat sarea? Singura modalitate de a demonta acest ghinion este sa arunci sare peste umarul stang, pentru a tine deoparte spiritele rele ce altfel vor aduce ghinionul de partea ta. Foarte important de tinut minte: sarea trebuie aruncata peste umarul stand, pentru ca daca se arunca peste umarul drept va fi inlaturat spiritul benefic asezat acolo: ingerul pazitor. Suna cel putin ciudat, nu? Chiar in pictura lui Leonardo da Vinci care infatiseaza Cina cea de Taina, Iuda este aratat varsand sarea; este astfel dovedit: superstitiile despre varsarea sarii sunt foarte vechi.
Conform traditiei, sarea reprezinta o substanta care asigura protectia. In Anglia secolului XIX se obisnuia sa se verse putina sare in fiecare din camerele unei case, chiar inainte de mutare sau de plasarea mobilierului, acest lucru insemnand ca spiritele rele erau tinute la distanta.
Alte superstitii despre sare sunt legate si de musafirii nepoftiti. Se spune ca daca nu iti mai doresti sa iti treaca pragul cineva, este suficient sa imprastii niste sare pe podea si pragul usii imediat dupa ce acea persoana a plecat. Ritualul ar trebui continuat cu adunarea sarii de pe jos si arderea sa – superstitia spune ca musafirul nedorit nu se va mai intoarce in acest fel.
In traditia budista era un lucru obisnuit sa se arunce sare peste umar inainte de a intra in casa, la intoarcerea de la o inmormantare. Aceasta metoda era una de precautie, pentru ca nu poti fi sigur niciodata daca spiritele malefice nu te-au urmarit de la cimitir si pana acasa.
In Europa, in numeroase culturi si traditii se punea sare in sicriul decedatilor pentru a opri diavolul de a poseda sufletele celor plecati. Chiar si in zilele noastre exista astfel de superstitii, poate ca unii dintre voi inca mai credeti in ele. Poate ca ar trebui totusi sa ramana la stadiul in care trebuie sa fie: doar superstitii si atat, nu un mod de viata.
Lasă un răspuns