Desi destul de timid, dupa anii 90 au inceput sa se foloseasca si la noi in tara uleiurile obtinute prin presare la rece. Atat in alimentatie, cat si in procese terapeutice, acestea prezinta proprietati nutritionale deosebite si isi aduc aportul in ceea ce priveste mese mai gustoase si terapii mai eficiente. La inceput, uleiurile obtinute din seminte de dovleac, de in, cele din rapita, soia sau canepa, erau considerate raritati si le utilizau numai persoanele din clase superioare, care isi permiteau astfel de rasfaturi. In timp insa au devenit mai accesibile publicului, astfel ca in prezent le gasesti in magazine diverse, atat fizice, cat si online. Unele vizeaza o calitate inalta, insa altele inca lasa de dorit.
In alegerea lor trebuie sa ai in vedere numele producatorului. Daca vrei sa ai siguranta ca au urmat procesul intocmai, poti vizualiza lista de optiuni ce vizeaza ulei Elixir Romania, disponibila pe uleielixir.ro. Cum iti dai seama ca ceea ce ofera un anumit producator are la baza calitatea, respectiv ca respecta etapele presarii? Un element dupa care te poti orienta este culoarea specifica fiecarui sortiment de ulei in parte.
Presarea la rece si ce presupune aceasta procedura de obtinere a uleiului?
Reuseste sa isi pastreze proprietatile deosebite uleiul obtinut din seminte sau plante diverse, prin tehnologia de productie care vizeaza utilizarea unui regim termic scazut. Atunci cand valorile de temperatura sunt mai mari in cadrul procesului, se are in vedere obtinerea unei cantitati mai mari, insa din aceeasi materie prima, asta se datoreaza faptului ca temperatura contribuie la o mai buna fluidificare a uleiului, dictand un randament pe masura.
Cu toate acestea, recomandat este a fi pastrata o valoare corespunzatoare, pentru ca efectele negative se refera la degradarea culorii si scaderea calitatii aromei, plus a celor nutritive. Iata care este motivul pentru care este mai indicat a consuma ulei obtinut prin presare la rece.
Este adevarat ca va avea si costuri mai ridicate, insa uleiul presat la rece Elixir Romania va aduce insemnat mai multe beneficii corpului. Pe termen lung, efectele acestora sunt vizibile, la fel cum sunt cele negative in cazul uleiurilor nesanatoase sau necalitative.
Despre cum sunt transformate semintele intr-o substanta de consistenta unei paste, respectiv despre cum devine aceasta ulei prin presare la rece nu o sa fac mentiuni. Sunt detalii bine de stiut, desigur, insa te ajuta mai degraba sa recunosti un ulei calitativ detalii precum mirosul, gustul, dar si aspectul.
Intrebuintarile uleiului obtinut prin presare la rece
Stiai ca in bucatariile restaurantelor de top se utilizeaza sortimente diverse de ulei obtinut prin aceasta procedura? Le recomanda aroma superioara, astfel ca sunt folosite mai ales in prepararea de specialitati. Poti avea in vedere achizitionarea de uleiuri din aceasta categorie pentru preparate diverse, dressinguri apetisante, salate.
Ai grija insa ca in gatit sa fii foarte atent la utilizarea lui. Nu este indicat, iar daca doresti sa il folosesti, preocupa-te legat de punctul de ardere. Optiunile de ulei cele mai stabile atunci cand sunt folosite la gatit sunt cele care au continut mare de acizi grasi saturati sau acizi grasi monosaturati.
In fine, daca doresti sa te bucuri de beneficiile uleiului in complexitatea lor, nu il folosi cand gatesti la temperaturi mari pentru ca dispare atat gustul delicat, cat si aroma specifica.
Tine cont de aceste aspecte si bucura-te de beneficiile nutritionale oferite de uleiurile obtinute prin presare la rece, comandand sortimentul dorit de pe uleielixir.ro.
Lasă un răspuns