Modelul de afacere free-to-play este unul din cele mai bune exemple de democratie in gaming, din cauza ca jucatorii nu le place ceea ce primesc, vor merge mai departe, necheltuind nici un banut. Asta potrivit presedintelui John Smedley de la Sony Online Entertainment, ce ne-a impartasit gandurile sale despre modelul de afacere atat de controversat.
Smedley le-a spus celor de la Gamespot despre modelul de afacere free-to-play, ca ei cred foarte puternic in aceasta idee, ca il deschizi oricarui care il poate juca, este una din cele mai puternice forme de democratie in gaming care poate exista. Acesta spune ca pot vota in asa fel incat sa nu trebuiasca sa plateasca un banut, asa ca te mentine la top-ul jocului.
Desi detinatorii de platforme precum Microsoft si Sony ofera cateva jocuri free-to-play pe consolele lor, piata mobila si cea a PC-ului, cu siguranta gazduiesc mult mai multe jocuri free-to-play. De ce modelul free-to play nu a devenit un loc mai comun pentru console? Smedley a glumit, spunand ca nu stie raspunsul la aceasta intrebare, dar spera ca le ia mult timp sa-si dea seama.
In timp ce unii din industrie au sugerat ca modelul free-to-play va intrece modelele traditionale de afacere, Smedley nu este de aceiasi parere, acesta spune ca motivul pentru care nu crede ca va fi cazul, este fiindca vezi jocurile evoluand foarte puternic in jocurile ca model de serviciu.
Jocurile ca si serviciu sunt fraza folosita sa descrie calea in care sunt multe jocuri astazi, chiar si jocurile bazate pe disc traditionale de 60 de dolari, traiesc dupa datele de lansare initiale prin intermediul expansionurilor digitale. De exemplu, Electronic Arts, inca lanseaza nou continut pentru Battlefield 4, lansat in Noiembrie 2013, si Rockstar Games nu este la sfarsitul sprijinului lui Grand Theft Auto V, ce a fost lansat in Septembrie 2013.