Muzica este o modalitate excelenta de relaxare, de deconectare de la lumea exterioara sau chiar de exprimare. Prezenta din timpuri stravechi si cunoscand o evolutie continua, este clasificata in diverse genuri.
De cate ori nu vi s-a intamplat sa dati peste o melodie de care nu va mai puteti satura? O melodie care va fi ascultata de zeci de ori cu aceeasi placere. Astfel de melodii raman parca blocate in creierul nostru si ne trezim fredonandu-le uneori fara sa vrem.
De ce avem aceste obsesii auditive? Cateva studii realizate recent asupra unui grup de studenti a gasit un raspuns la aceasta intrebare. Concluziile studiului spun ca acestia, in momentul in care ascultau o piesa cunoscuta care se intreruprea brusc, ea continua sa fie „cantata” de catre cortexul auditiv. Desigur, aceasta activitate sesizata prin RMN a fost observabila doar in cazurile in care melodia redata era cunoscuta de studentul respectiv. Nu exista nici nu fel de reactie pentru melodiile aflate la prima auditie.
De asemenea studiul a aratat ca nu doar melodiile care ne plac ne raman in minte, ci si cele care ne displac cu totul. Dintre subiectii testului, mai bine de 50% au declarat melodiile ca fiind placute, aproximativ 30% s-au declarat neutri, iar restul au declarat ca acele melodii erau neplacute. Surprinzator, pentru a scapa de neplacerea de a fredona in minte refrenul nedorit, se pare ca trebuie ascultata in continuare melodia.
Studiul realizat nu a putut identifica insa factorii declansatori ai acestui fenomen. Presupuneri si teorii ar spune ca totul ar porni chiar de la titlul melodiei, sau de momentul in care am auzit prima data melodia si evenimentul din viata cu care o asociem.
Marea majoritate a persoanelor cad prada obsesiei pentru melodie, mai predispusi fiind, desigur, muzicienii, femeile – mai mult decat barbatii – sau persoanele nevrotice. Obsesia pentru o anume melodie ne poate fi cauzata chiar si de oboseala acumulata in exces si de stresul pe care l-am acumulat.
Lasă un răspuns