comunicare

Comunicarea si motivarea la locul de munca

In lumea corporatista din ziua de astazi majoritatea proiectelor sunt facute in echipa. Din acest motiv, pe langa calificarea educationala, pentru a fi un angajat eficient si productiv, ai nevoie si de abilitati excelente de comunicare interpersonala. Fie ca e o echipa mai mare sau mai mica, obiectivele se pot atinge mult mai rapid daca membrii lucreaza bine impreuna.

Intr-o organizatie, comunicarea se face de obicei pe doua niveluri: formal si informal. Comunicarea formala este cea care are loc intre angajati, intre angajat si angajator sau intre manager si echipa, in asa fel incat sarcinile sa fie indeplinite cu succes. Din sfera comunicarii formale fac parte regulile si regulamentele, feedback-ul, instructiunile, comenzile, gestionarea sugestiilor si reclamatiilor etc. Pe de alta parte, comunicarea informala este cea care are loc intre doua sau mai multe persoane din organizatie, care nu are legatura cu munca. Din aceasta serie fac parte informatiile personale, barfele de la birou si asa mai departe. Desi trebuie tinuta sub control, aceasta forma de comunicare ajuta mult la formarea de legaturi intre angajati, facand ca munca in echipa a acestora sa fie mai usoara.

In organizatiile din ziua de astazi managerii folosesc atat comunicarea formala cat si cea informala pentru a-si motiva angajatii. Comunicarea formala este folosita pentru a trasa sarcinile si obiectivele de indeplinit, iar cea informala ii motiveaza si ii face sa lucreze mai bine impreuna.

Pentru a fi mai eficient un manager trebuie sa fie si un bun ascultator. Comunicarea este un proces cu dublu sens, de aceea trebuiesc ascultate si parerile angajatilor, feedback-ul trebuie tratat cu atentie. Managerul trebuie sa trateze toti angajatii cu respect si grija, chiar si in situatii care sunt stresante. Comunicarea eficienta ajuta la crearea de raporturi de munca productive de la nivel ierarhic superior catre nivele ierarhice inferioare. Angajatii sunt motivati mai ales daca sunt consultati inainte de luarea deciziilor importante, vor simti ca parerea lor este luata in seama si vor fi mai motivati, vor lucra mai eficient si mai productiv.

Comunicarea eficienta la locul de munca prezinta multe avantaje, ajuta la construirea increderii, la crearea de conexiuni, rezolvarea de probleme si la mentinerea de relatii bune interpersonale intre angajati. La sfarsitul zilei uneori nu partea financiara este cea care conteaza, chiar si respectul si aprecierea motiveaza foarte mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*