Copilaria este o perioada marcata de emotii si experiente diverse. Inseamna distractie, plimbari prin parc, joca alaturi de prieteni, invatarea mersului pe bicicleta, in esenta o viata fara griji. Cu toate acestea nu fiecare are o copilarie perfecta. Exista si cazuri in care experiente mai mult sau mai putin traumatice marcheaza copiii, astfel isi fac simtita prezenta si unele efecte adverse.
In astfel de momente devine foarte dificil sa te descurci cu un copil. Este un proces in care parintele are nevoie de foarte multa rabdare, trebuie sa acorde sprijin copilului, iar cateva masuri enumerate in continuare il pot ajuta sa treaca de bariere si sa relationeze mai bine cu copilul.
Primul lucru de facut este sa nu mai fie considerat copilul unul „problema”. Rabdarea este cea mai de pret virtute in meseria de parinte. Cea mai importanta regula este ca parintele sa fie implicat in viata copilului. Asta nu inseamna ca trebuie sa fie cicalitor, insa nu trebuie sa piarda sirul evenimentelor ce au loc in viata celui pe care incearca sa il formeze. Trebuie mentinuta tot timpul o relatie sanatoasa, acel nivel de confort pe care copilul sa il resimta pentru a putea apela la parinte oricand are o problema.
Copilul trebuie invatat despre responsabilitate, in special despre responsabilitatea pe care o are pentru propriile actiuni. Fiecare actiune are si o consecinta, fie ca e una buna sau una rea. Daca un copil va fi facut constient de acest lucru, se va gandi de doua ori inainte de a face orice. Copilul trebuie invatat de asemenea sa isi controleze emotiile, nu trebuie sa fie rasfatat, iar daca devine foarte dificil trebuie cautata cauza ce a determinat comportamentul neadecvat.
Nimeni nu spune ca a te descurca cu copiii sau cu adolescentii este un lucru usor. Cu cat inainteaza in varsta cu atat pot deveni mai rebeli. Cu toate acestea trebuie sa invete ce este respectul, sa isi respecte parintii, lucru cel mai usor de realizat prin puterea exemplului. O schimbare pozitiva poate necesita timp, prin urmare trebuiesc eforturi repetate insotite de rabdare pentru ca un parinte sa invete si sa reuseasca sa se descurce cu un copil mai dificil.
Lasă un răspuns