Cu totii stim cateva obiceiuri de Paste. Insa, stiti care sunt recunoscute in toata tara si cate doar in regiunea in care locuim? Si ce obiceiuri diferite au alte zone din tara? Va propun sa facem o mica excursie in aceasta postare, in care voi prezenta un obicei din cateva regiuni ale Romaniei.
Toata lumea stie de promovarea Bucovinei in perioada de Paste, si nu fara motiv. Zona este splendida si plina de spiritualitate. Insa, stiati ca traditia spune ca fetele sa mearga in noaptea de Inviere in clopotnita sa spele limba clopotului cu apa neinceputa? A doua zi, acestea trebuie sa se spele cu acea apa pentru a fi frumoase si sa alerge feciorii la ele, asa cum alearga oamenii la Inviere cand se trag clopotele la biserica. Baietii trebuie sa mearga cu flori la casele unde locuiesc fetele pe care le plac, iar ele, in schimb, le ofera un ou rosu, ca dovada a reciprocitatii sentimentelor.
In Moldova, in dimineata primei zi de Pasti se obisnuieste ca membrii familiei sa se spele pe fata cu apa in care s-au pus un ou rosu si cateva monezi, apoi sa se dea pe fata cu oul rosu, pentru a fi sanatosi, tari si imbujorati (sanatosi) ca oul rosu. Ultimul membru care se spala pe fata, de obicei, copilul, ia si monezile.
In zona Lapusului, in Maramures, in dimineata primei zile de Pasti, copiii de pana in varsta de noua ani trebuie sa mearga la vecini, rude si prieteni pentru a anunta Invierea Domnului. Gazda, le ofera, in schimb, un ou rosu. Nu care cumva sa lasam sexismul in urma, se mai spune ca pragul casei trebuie trecut intai de un baiat, pentru a nu fi discordie in acea casa, deoarece femeia simbolizeaza barfa si discordia.
In regiunea Banatului, cand se ia prima masa din prima zi de Pasti, alimentele se tamaiaza, urmand ca fiecare mesean sa primeasca o lingurita de pasti (vin cu paine sfintita). Meniul in aceasta zona include ciolanul de porc fiert, ouale si alte mancaruri traditionale, continuand masa cu friptura de miel.
Lasă un răspuns