Din toate fiintele de pe aceasta planeta, oamenii sunt singurii inzestrati cu abilitatea de a comunica prin intermediul cuvintelor. In mod natural cuvintele sunt o parte integranta a exprimarii gandurilor si emotiilor proprii. Chiar si in randul oamenilor insa, comunicarea eficienta este cea care face diferenta intre indivizi. Este o necesitate pentru fiecare, nu este ceva ce poate fi lasat in voia sortii. Pentru cei ce nu au astfel de abilitati de comunicare, dobandirea lor este absolut necesara.
Inainte sa incepi sa vorbesti cu o persoana sau cu un grup de persoane, este foarte important sa ai o viziune clara asupra a ceea ce vrei sa exprimi. Te poate ajuta o schita de discurs, cateva repere asternute pe o hartie care sa te ajute in momentele in care te blochezi. Te va ajuta de asemenea sa te mentii concentrat, fara sa deviezi de la subiect.
Alegerea cuvintelor este de asemenea o parte importanta in orice proces de comunicare. Nu trebuie sa ajungi la fraze lungi sau termeni prea complicati pentru a atrage atentia ascultatorilor. Mai degraba recurgi la cuvinte simple si exacte pe care sa le inteleaga foarte bine cei carora vrei sa le transmiti.
Tonul vocii este de asemenea un element foarte important in comunicarea eficienta. O voce monotona si plicticoasa va ajunge sa plictiseasca audienta, la fel cum si o voce ascutita sau stridenta cauzata de emotii poate sa agaseze. Tonul vocii trebuie sa fie unul potrivit, dar care totusi sa mentina atentia ascultatorilor si sa sublinieze aspectele importante de transmis.
Limbajul corpului nu trebuie uitat. Gesturile, mimica, mentinerea contactului vizual sunt lucruri ce trebuie avute in vedere de fiecare data. Oricine trebuie sa tina minte inca un lucru: comunicarea inseamna schimb de idei, ceea ce implica si faptul ca trebuie sa asculti. Trebuie sa fii deschis la sugestii si idei pe care ti le ofera altii, pentru ca o comunicare eficienta inseamna si sa stii sa asculti.
Atentie si concentrare – indiferent ca tii un discurs sau ca asculti pe cineva, este de o importanta vitala sa si intelegi ceea ce se transmite. Elimina astfel elementele ce distrag atentia si urmeaza toate sfaturile anterioare pentru a putea comunica mult mai eficient atunci cand este nevoie.