Daltonismul – color blindness (orb de culoare) – desi numele sau sugereaza acest lucru, nu reprezinta deloc o forma de orbire. Astfel, daltonismul reprezinta o deficienta in modul in care o persoana reuseste sa distinga anumite culori, avand, de obicei, probleme in a spune diferenta dintre albastru si galben sau rosu si verde, de exemplu.
Fiind orb de culoare, in cele mai multe cazuri, nu inseamna ca un om poate sa vada lumea numai in nuante de gri. Astfel de oameni chiar exista, insa in cea mai mare parte a cazurilor, aceasta tulburare nu este chiar atat de severa. Ochiul uman detine anumite celule speciale in retina numite tije si conuri. Celulele tija sunt utilizate pentru o viziune de noapte dar si in conditii de lumina slaba, in timp ce celulele conuri sunt responsabile de prelucrarea culorilor. Astfel, conurile devin sensibile la rosu, verde sau albastru, lumina colorata, si trebuie sa functioneze in mod corect pentru a permite unei persoane sa vada intreaga gama de culori fara niciun fel de problema.
Asadar, daltonismul apare in momentul in care un pigment al unui con este anormal sau lipseste cu desavarsire. Viziunea normala a culorilor de catre o persoana se numeste tricromatica, referindu-se la acele trei tipuri de conuri de lumina care functioneaza in mod normal. Oamenii care au o viziune dicromatica de culoare, au parte de numai doua tipuri de conuri care pot sa perceapa culorile – cei care sufera de protanopia si deuteranopia intampina probleme in distingerea culorilor verde si rosu, iar cei care au tritanopia au probleme in a percepe culoarea albastra. Foarte rar, o persoana poate fi nascuta fara niciun fel de con, iar acest lucru inseamna „adevaratul” daltonism, sau monocromatica.
Unde nu pot sa lucreze daltonistii
Daltonismul poate pune probleme reale in orientarea profesionala. De aici apare si interesul ca boala sa fie depistata cat mai devreme posibil. Astfel, daltonismul este contraindicat in numeroase meserii precum: in transport – pilot, sofer, mecanic, marinari, conductori de autobuz, vatman; dar si in meserii de securitate: politisti, jandarmi, vamesi, pompieri.
Alte profesii: electricieni si electronisti, farmacisti, meserii din industria textila si imprimerie, pictura si fotografie, in teatru si TV, meserii din industria alimentara si anumite specializari medicale – de exemplu, chirurgia.
Lasă un răspuns