Te invarti si te rasucesti in pat, privesti tavanul, numeri oi imaginare si numai nu reusesti sa adormi. Ziua urmatoare te simti extenuat, casti in continuu, ochii obositi te tradeaza. Starea de bine se degradeaza si treptat atat din punct de vedere fizic cat si din punct de vedere psihic ai de suferit. Poti ajunge la un moment dat chiar la stari de depresie care te scot cu totul din ritm.
Insomnia afecteaza din ce in ce mai multe persoane. Nu poti adormi, indiferent de ce incerci. Te trezesti chiar in mijlocul noptii si nu mai poti sa adormi. Functionarea aceasta anormala te poate duce la depresie, iti innegreste gandurile efectiv. Efectele si simptomele privarii de somn au implicatii atat fizice cat si asupra psihicului. Din punct de vedere mental se poate ajunge la halucinatii, pierderi de memorie pe termen scurt, temperament irascibil, lipsa de concentrare, dificultati in intelegere si invatare si afectarea capacitatii de decizie. Din punct de vedere fizic, apar dureri musculare, dureri de cap, ochii obositi sunt rosii si se formeaza cearcane, apar tremuraturi ale mainilor, se creste sau se scade dramatic in greutate, poate creste si tensiunea arteriala, creste riscul aparitiei problemelor cardiace si chiar si pielea capata un aspect palid si mai putin natural.
Este clar ca nimeni nu vrea sa aiba parte de aceste efecte secundare. Optiunile de tratament sunt diverse, de la terapii psihologice pana la cele medicamentoase. Se pare ca lipsa de odihna si depresia sunt profund interconectate, cea din urma se „alimenteaza” din cea dintai si reciproc, intr-un cerc vicios in care complicatiile mentale si fizice afecteaza persoana. Chiar si fara a exista starea aceasta de depresie, este absolut necesara odihna suficienta pentru a ramane in forma fizica si mentala dorita, fara a fi afectat de oboseala.
Lasă un răspuns